luni, 18 aprilie 2011

UNIUNEA EUROPEANĂ SUSŢINE ŢĂRILE SĂRACE OFERIND AJUTOARE DE LUX


 http://stilfm.com/wp-content/uploads/2011/02/ue-sediu.jpg

Bugetul Uniunii Europene pentru ajutor extern a fost de 12 miliarde de euro, în 2010, dar mulţi dintre aceşti bani s-au dus pe proiecte absurde ori au ajuns pe mâna dictatorilor din ţările sărace. Daily Mail dă câteva exemple:

• În Burkina Faso, ţară africană unde majoritatea populaţiei câştigă sub 80 de eurocenţi pe zi, UE a trimis instructori belgieni, care să-i înveţe pe localnici să danseze. "Dacă muzica îi mişcă pe oameni, se va mişca şi Africa", susţin organizatorii.

• UE a finanţat cu 10 milioane de euro un centru de consultanţă pentru străinii care se stabilesc în Mali. Biroul a găsit locuri de muncă pentru şase oameni în trei ani.

• O farmacie construită în Sierra Leone din bani de la UE a fost părăsită şi este folosită în prezent drept WC public.

• Malawi, ţară în care homosexualii riscă 14 ani în puşcărie şi în care flatulenţele în public sunt interzise, va primi de la UE 510 milioane de euro în următorii cinci ani. La puţin timp după ce a fost virată prima tranşă, preşedintele Bingu Mutharika şi-a cumpărat un avion.
 

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3929/8167259/4/rtx7t9l.jpg?width=500&height=289FOTO: Gulfstream 550, tipul de avion cumpărat de preşedintele din Uganda, din banii de la UE

• Situaţia este similară în Uganda, ţară care va primi 461 de milioane de euro în următorii cinci ani şi în care preşedintele Yoweri Museveni şi-a cumpărat şi el un avion. De altfel, şeful statului ugandez este recunoscut pentru excentricităţile sale. El a apărut pe afişele electorale "îmbrăcat" în Rambo şi, de curând, şi-a construit o locuinţă de 113 milioane de euro, deşi majoritatea locuitorilor din Uganda se situează sub pragul sărăciei.

• La Bruxelles, UE a dat 90.000 de euro pentru organizarea unui concurs numit "I Fight Poverty" (Lupt împotriva sărăciei). Sună promiţător, însă concursul este unul muzical, iar sloganul este "Alăturaţi-vă luptei noastre prin muzică".

Directorul unui think-tank britanic: Banii UE se împart după proximitatea regională şi după legăturile coloniale

Andrew Mitchell, secretarul britanic pentru dezvoltare internaţională, spune că aceste cheltuieli controversate "subliniază motivul pentru care este nevoie de reforme puternice în modul în care UE distribuie banii pentru ajutor extern". Mitchell susţine că "UE trebuie să fie mult mai transparentă şi trebuie să-i ajute pe cei mai săraci". Marea Britanie contribuie cu 1,6 miliarde de euro la bugetul anual de ajutorare al UE.

Un purtător de cuvânt al partidului independent britanic UKIP a declarat că toţi banii din fondurile externe ale UE se duc către foste colonii franceze. "Când Marea Britanie s-a alăturat Uniunii, ni s-a spus clar că niciun ban nu va merge în ţări care au legături cu britanicii, cum ar fi India, Pakistan sau Bangladesh", spune purtătorul de cuvânt.

De aceeaşi părere este şi Stephen Booth, directorul unui think-tank britanic. "Aceşti bani ar putea avea un impact real, dar fondurile UE sunt prost administrate. Mai puţin de jumătate din bani ajung în ţările unde oamenii chiar au nevoie de ei. Vechile legături coloniale şi proximitatea regională joacă un rol mai important în administrarea fondurilor UE decât lupta împotriva sărăciei", a declarat Booth.



Unde se duc banii de la UE

În mod surprinzător, principalul beneficiar al fondurilor Uniunii este Turcia, care primeşte 566 de milioane de euro anual. Între primele treisprezece poziţii mai apar şi alte ţări cu o situaţie financiară relativ bună, precum Serbia, Maroc sau Egipt. Iată clasamentul pe 2009 (cele mai recente date centralizate):

1. TURCIA - 566 milioane de euro
2. TERITORIILE PALESTINIENE - 453 mil. euro
3. AFGANISTAN - 283 mil. euro
4. KOSOVO - 226 mil. euro
5. SERBIA - 209 mil. euro
6. MAROC - 201 mil. euro
7. REPUBLICA DEMOCRATĂ CONGO - 166 mil. euro
8. SUDAN - 161 mil. euro
9. MOZAMBIC - 146 mil. euro
10. EGIPT - 146 mil. euro
11. MALI - 113 mil. euro
12. SIERRA LEONE - 54 mil. euro
13. LIBERIA - 31 mil. euro


text: gandul.info
foto: stilfm.comşi gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu