miercuri, 23 noiembrie 2011

LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR A TRECUT DE CAMERA DEPUTAŢILOR


Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permite inclusiv soluţia eutanasierii animalelor dacă autorităţile locale o consideră oportun, a trecut marţi de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare.

La votarea acestei legi s-au înregistrat 168 de voturi pentru, în timp ce 111 deputaţi au votat împotriva legii, iar 14 deputaţi s-au abţinut.

Camera Deputaţilor adoptase pe 17 octombrie legea pe articole, însă votul final a fost amânat de mai multe ori, inclusiv săptămâna trecută, din cauza dezbaterilor tensionate asupra proiectului.

Opoziţia a acuzat puterea că sprijină o lege ce va da voie primarilor să eutanasieze în masă câinii fără stăpân şi care permite sub acoperământ legal tratamente brutale pentru animale. În plus, deputaţii PSD şi PNL au susţinut că legea este doar în beneficiul unor primari care vor să se îmbogăţească, prin intermediul firmelor de partid, de pe urma ecarisajului câinilor comunitari. O altă problemă invocată de opoziţie este că legea nu încurajează soluţiile unitare, iar localităţile în care câinii rămân pe străzi vor deveni sursă de migraţie către localităţile unde animalele au fost ridicate.

În replică, deputaţii puterii au susţinut că legea permite fiecărei primării să decidă, în urma consultării cetăţenilor, ce soluţie adoptă, fie construirea de adăposturi, sterilizarea, fie eutanasierea. Puterea a mai invocat în sprijinul legii incidentele din ce în ce mai dese în care animalele înfuriate care au provocat răni grave sau chiar decesul unor persoane.  

Pe de altă parte, nici în interiorul arcului guvernamental nu a existat un consens în legătură cu acest subiect,  mai mulţi pedelişti manifestându-şi dezacordul faţă de acest proiect.  În Capitală, PDL Bucureşti a instalat corturi în care îi îndeamnă pe cetăţeni să semneze pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. ONG-urile care protejează animalele susţin că PDL induce oamenii în eroare punându-i să semneze pentru eutanasiere fără a le spune acest lucru.Legea a fost vehement contestată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor, atât din România, cât şi din străinătate, dar şi de mai mulţi europarlamentari, în special cei ai PSD.

text: realitatea.net
foto: curentul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu